Chocomelk: de lekkerste melk

Vroeger helemaal anders

chocolademelk chocoladeDe vroegere chocolademelk is helemaal anders dan die van vandaag. De Azteken vermaalden geroosterde cacaobonen. Deze werden vervolgens geklopt met koud water. Extra toegevoegde kruiden zorgden dan uiteindelijk voor het bittere drankje. In sommige gevallen werd het goedje gemengd met wijn of hete peper! Een nogal bizarre geschiedenis, zou je denken. Want vandaag associëren we chocomelk helemaal niet met bittere smaken. Integendeel, chocolademelk is een zoete lekkernij.

Nederlanders en chocomelk: dat boterde niet

De Nederlanders besloten een nieuwe dimensie te geven aan chocolademelk. Deze bereikte vanaf de 17e eeuw de Nederlandse grens, mede dankzij de ‘Zeeuwse koekjes’ die waren uitgegroeid tot een echte trend. Denk: koekjes met een sterke cacaosmaak die een eeuwigdurende populariteit kennen. De Nederlanders maakten chocolademelk door het tamelijk vette Zeeuwse koekje (gemaakt van cacao en cacaoboter) te laten smelten in warme melk of water. Een beetje vreemd, vind je niet? Toegegeven: lang niet zo vreemd als het vermengen van cacaosubstanties met wijn!

Chocolademelk in de horecasector

En hoe staat het nu met deze geliefkoosde drank? Sinds heel wat jaren is chocolademelk een gevestigde waarde in elke horecazaak volgens horecawebsite Mix Cafe Brasserie. Dus als je op een koude winterdag door de stad slentert, en besluit op café een warme chocolademelk te drinken, zijn er twee mogelijke situaties. De eerste: je krijgt chocomelk uit een pakje geserveerd. Maar een ander potentieel scenario luidt dat de brasserie of café in kwestie je verwent met verse chocolademelk. Daarbij wordt kwalitatieve chocolade toegevoegd aan warme melk. Je proeft onmiddellijk het verschil.

“All you need is love. But a little chocolate now and then doesn't hurt.”
~ Charles M. Schulz