Waarom chocolade zo verslavend is

verslavend chocolade Het is geen fabeltje dat de lekkernij wordt beschouwd als comfort food. Vooral vrouwen zullen naar een lekkere reep grijpen wanneer ze zich slecht voelen. Zelfs rokers combineren tegenwoordig hun drang naar nicotine met hun drang naar chocolade! Maar hoe komt dit nu allemaal?

Chemische verklaring

Er zitten bepaalde substanties in chocolade die ervoor zorgen dat er nieuwe chemische stoffen vrijkomen in onze hersenen. Meer specifiek gaat het om fenylethylamine, theobromine, anandamide en tryptofaan. De eerste stof in dit lijstje, namelijk fenylethylamine, is vergelijkbaar met de stof amfetamine. “Op welke manier dan?” Vraag je je af. Het antwoord: beide stoffen maken je euforisch en opgewonden. Dat hebben ze gemeen. Maar gelukkig betekent dit niet dat chocolade schadelijk is voor ons brein. Want bovenstaande uitleg mag je met een flinke korrel zout nemen. Het grootste deel van de hoeveelheid fenylethylamine wordt namelijk afgebroken alvorens het onze hersenen heeft bereikt.

Ook de tweede stof, het haast beruchte theobromine, levert een aanzienlijke bijdrage aan het verslavende effect van chocolade. Het is qua structuur het tweelingbroertje van cafeïne (terug te vinden in koffie en tabak). Maar wat betreft de werking is theobromine ten opzichte van het verslavende cafeïne gelukkig maar een achterneefje. Want de stimulerende werking van de stof is vergelijkbaar met 10 % van cafeïne. Daarbij, de hoeveelheid theobromine in een reep kan nogal variëren. Van melkchocolade is bijvoorbeeld geweten dat dit soort chocolade de kleinste hoeveelheid van de stof bevat.

Een derde stof die je kan terugvinden in chocolade, is anandamide. Deze stof is verantwoordelijk voor het bewijs dat bepaalde stoffen in chocolade dezelfde effecten als marihuana bevatten. Geen schrik: de hoeveelheid anandamide is zodanig verwaarloosbaar dat je er nooit high van kan worden.

verslavende chocoladeDe laatste stof in het rijtje is misschien nog wel de ‘leukste’: tryptofaan. Deze stof heeft heel wat in de pap te brokken bij een belangrijke activiteit in de hersenen: het produceren van serotonine. Deze laatste is een kalmerende neurotransmitter welke een positief effect heeft op het humeur. Onze obsessie met Nutella is dus geen toeval. Gelukkig zijn er nu mensen die gezonde alternatieven proberen te ontwikkelen.

Chocolade, dan toch gezond?

Vooraleer ik een conclusie trek over chocolade met betrekking tot de gezondheid, dien je te beseffen dat er over dit onderwerp wel wat discussie heerst. Want chocolade kan toch niet gezond zijn wanneer je de voedingswaarde bekijkt: flink wat calorieën en vaak ook heel wat suikers. Akkoord, maar toch is het perfect mogelijk om op gezonde wijze chocolade te nuttigen. Wanneer je dat wenst te doen, zou ik je aanraden om zwarte chocolade te eten. Zwarte – of ‘pure’ - chocolade die bij voorkeur minstens 70 % cacao bevat. Daarnaast zou de meest donkere chocolade goed zijn voor het hart. Het kan je bloeddruk laten dalen en de cholesterol heel wat verlagen.

Maar natuurlijk geldt hier, net zoals bij vele andere voedingswaren, ook de regel: eet met mate. Indien je dagelijks 250 gram chocolade naar binnen speelt, is de kans wél reëel dat je zal verdikken.

“All you need is love. But a little chocolate now and then doesn't hurt.”
~ Charles M. Schulz